14-16 ЛЮТОГО 2024 | МВЦ | Київ | Україна


14-16 ЛЮТОГО 2024 | МВЦ | Київ | Україна


🌐14 лютого 2024 року розпочалася Виставка KyivBuild Ukraine 2024, партнером якої є Конфедерація будівельників України.

🌐14 лютого 2024 року розпочалася Виставка KyivBuild Ukraine 2024, партнером якої є Конфедерація будівельників України.

В рамках виставки відбувся Форум-практикум «ВІДБУДОВА В ДІЇ 2.0», спікером-експертом якого виступив Олександр Червак (Alex Che), виконавчий директор #КБУ. Він взяв участь у дискусії на тему “Державно-приватне партнерство як інструмент підвищення фінансової спроможності громад”.

👤Олена Кононенко, директорка виставки ReBuild Ukraine, привітала учасників: “Важливо, щоб виставки були інтегровані у відбудову. Всі наші проєкти про практичність і прикладне значення слова відбудова. Цей захід є логічним продовженням виставки ReBuild Ukraine, що проходить у Варшаві, Польща”. Пані Олена нагадала учасникам про Recovery Construction Forum 2.0, що відбувся у листопаді 2023, і запросила відвідати RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE, який відбудеться 11 квітня 2024 року в Києві.

👤Модератором панелі виступив Володимир Карплюк, співзасновник Фонд відновлення Ірпеня, Голова Інвестиційної ради Ірпеня, керівник регіонального представництва КБУ в Київській області. Він наголосив на важливості співпраці держави і бізнесу задля підвищенні фінансової спроможності громад.

Пан Володимир зауважив, що відновлення таких масштабів ще не було, проте необхідно залучати будь-який наявний досвід, зокрема міжнародний, аби українці якнайшвидше могли повернутися в свої домівки.

💬Він закликав звертатися в будь-які установи, шукати різні можливості, щоб відновити громади якнайшвидше: “Під лежачий камінь вода не тече. Безпосередньо від вашої активності, від вашої ініціативи залежить результат”.

👤Олександр Червак розповів про будівельну сферу як інструмент розвитку економіки громад, державні програми спрямовані на забезпечення українців житлом та програми, які підтримують український бізнес і стимулюють створення робочих місць.

Він нагадав, що, згідно з оцінками Kyiv School of Economics, станом на вересень 2023 року, загальна сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України становить $151,2 млрд. Це, зокрема, понад 50 млн кв.м пошкодженого або знищеного житла, які були зареєстровані, а ще значна частина лишається на окупованій територій.

🏠Пан Олександр розповів про програми, спрямовані на відновлення зруйнованого і пошкодженого житла: єВідновлення, єОселя, ВідновиДІМ, Енергодім, можливість обміняти житловий сертифікат на житло та майбутні програми “Оренда з правом викупу” і “Соціальна оренда”.

За програмою єВідновлення держава компенсує пошкоджене чи зруйноване внаслідок російської агресії житло. Так, за цією програмою українці вже витратили на ремонт 1 млрд гривень.

Програма пільгового іпотечного кредитування єОселя дозволяє громадянам придбати квартиру на вигідних умовах.

💬“Застосування єОселі при купівлі первинки мало стимулювати розвиток ринку житлового будівництва, суміжних галузей та створювати нові робочі місця. Попри це, на жаль, найчастіше кредити беруть для придбання житла на вторинному ринку”, - підкреслив Олександр Червак.

Також він зазначив, що сьогодні діють програми, які підтримують українське підприємництво: програма пільгового кредитування 5-7-9 та єРобота.

✔️Він розповів про компанію Імператив - композитна арматура, члена Ради директорів, яка скористалася грантовою програмою єРобота. У 2022-му році завод потрапив під окупацію, йому довелося виїхати з Харківщини. Переїхавши в Івано-Франківську область, компанія відновила виробництво з нуля та створила робочі місця.

"На нашу думку, сприятливий ефект для розвитку українського підприємництва матиме також механізм державно-приватного партнерства після прийняття законопроєкту №7508", - зазначив Олександр Червак.

💬Пан Олександр охарактеризував стан житлового будівництва сьогодні: “Первинка росте в ціні, але менше будується. З подорожчанням будівельних матеріалів, підвищується і собівартість будівництва. Темпи введення в експлуатацію поступово знижуються. Спад темпів будівництва при відновленні попиту може призвести до дефіциту житлової площі, особливо у випадку використання програми єОселя”.

Він перелічив будівельні матеріали, які будуть необхідні для відбудови, та які є перспективними для інвестицій: скло, бетон, мінеральна вата, цемент, ПВХ-профіль.

Також участь у обговоренні взяли: Олег Стародубець, заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КОВА (Київська обласна державна адміністрація), Андрій Конеченков (Andriy Konechenkov), Голова правління Українська Вітроенергетична Асоціація - УВЕА та Зоряна Тихончук (Zoryana Khomyn), креативна директорка IRS.

👤Олег Стародубець розповів про проєкти і концепції відбудови для українських міст, типові проєкти будівництва на прикладі Київської області. Він назвав основні напрямки відбудови: забезпечення людей житлом, відновлення соціальної інфраструктури, створення захисту від надзвичайних ситуацій та безбар’єрного простору, розвиток культури і духовного простору.

👤Андрій Конеченков зауважив, що необхідно починати розбудову відновлюваної енергетики вже сьогодні, щоб якнайшвидше стати енергетично незалежними. Переваги використання вітрової або сонячної енергії стали очевидними в умовах блекауту, але ці підходи потрібно розвивати і надалі.

👤Зоряна Тихончук презентувала архітектурний хакатон “100 ідей для міста”. Вона розповіла про створення дорожніх карт і методик відновлення громад України та наголосила на важливості залучення професіоналів: “Щоб проєкти відновлення були не “ямковим ремонтом”, чи перефарбовуванням радянського минулого, а щоб відновлення стало квантовим стрибком в технологічне майбутнє”.

👤Сергій Канюра (Serhii Kaniura), керівник управління житлово-комунального господарства Ірпінська міська рада, розповів про практичний досвід реалізації державних програм відновлення. Він навів статистику зруйнованих і відбудованих об’єктів, а також описав особливості процесу відновлення.

👤Ірина Захарченко (Бородянський селищний голова Ірина Захарченко), виконуюча обов’язки Бородянського селищного голови, презентувала проєкт щодо повернення людей до громад та розповіла про реалізацію проєктів державно-приватного партнерства і відновлення інфраструктури: “Проблема перш за все - не сформовані земельні ділянки. Почали з формування земельних ділянок, а потім на основі актів обстеження квартир і будинків створювали проєкти”.

Вона також підкреслила важливість залучення професіоналів і спеціалістів для вирішення технічних труднощів, які можуть виникати під час відбудови.

Учасники дискусійної панелі відзначили важливість співпраці держави і бізнесу для швидкого і якісного відновлення громад. А також поділилися досвідом щодо вже реалізованих проектів та надали рекомендації, які стануть в нагоді під час відновлення.

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО! 💪

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ! 🇺🇦

СЛАВА УКРАЇНІ! 💙💛

 Отримати квиток
 Забронювати стенд